Velg smart hvis barna skal få ny mobil

Skal junior få ny mobil? Her er ekspertenes tips til hva du bør tenke på og hvilke modeller som passer godt for barn.

For mange betyr nytt år et ønske om ny mobiltelefon. Kanskje er det den aller første mobilen som skal anskaffes? Uansett kan det være lurt å finne ut av hvilken modell som passer best med tanke på bruk og behov. Å kjøpe en smarttelefon kan i noen tilfeller koste mye penger. Da er det en fordel å være bevisst på hva barna egentlig trenger.

- Jeg er i grunnen fornøyd med den telefonen jeg har i dag. Den arvet jeg av pappa etter at jeg mistet den forrige telefonen min i trappa så den knuste. Det var en iPhone 4. Den mobilen jeg har nå er en LG G5, forteller Katrin Larsen (10).

Se hvilke fire mobiltelefoner vi anbefaler til barn her


Sjekker vær for klær

- Du bruker den kanskje aller mest til å sende snapper med vennene dine, foreslår mamma Dagrun Markusdottir.

- Nei, egentlig ikke.... Jeg bruker mobilen aller mest til å se på YouTube-videoer. Jeg snapper også, og bruker Musical.ly. Men det jeg liker best, er å se på det andre legger ut i stedet for å legge ut noe selv. Jeg synes det er så mye styr, sier hun.

En annen ting tiåringen bruker mobilen til, er å sjekke været.

- Jeg er inne på yr.no hver morgen for å se hvordan været blir sånn at jeg vet hvordan jeg skal kle meg, ler hun.

VIDEO OG VENNEKONTAKT: Jeg bruker telefonen mest til å se YouTube-videoer, forteller Katrin.Foto: VGPS

Forskjell på hype og behov


Ifølge en undersøkelse utført at InFact for VG Partnerstudio i juni i fjor, opplyser 32 prosent av de spurte at de har kjøpt ny mobiltelefon det siste året. Sjef i OneCalls nettbutikk, Thomas Hovde, påpeker at det er forskjell på å kjøpe ny mobil til en åtteåring, og til en 12-åring.

Visste du? Med DelBetaling kan man nedbetale mobilkjøp helt uten renter og gebyrer

- I dag kjenner de større barna til enkelte modeller som «alle» ønsker seg, men som de strengt tatt ikke alltid trenger i sin alder. En iPhone X koster mye penger, men er en ettertraktet modell og dermed på ønskelisten til mange unge. Men mitt råd er å se på hva barna faktisk bruker telefonen til, og hvilken modell som passer best til denne bruken, sier han.

- Hvilke tjenester blir mest brukt, hva er egentlig behovet for lagringsplass, proffe kameraer og batterikapasitet?

- Barn trenger ikke et kamera av ypperste kvalitet, eller over 200 GB til å laste ned apper og andre ting. I nettbutikken ser vi at modellen iPhone SE er populær til de yngre barna. En modell som holder i massevis som førstegangsmobil, understreker han.

Store skjermer, små hender

 

Etterhvert som barna blir eldre og mer bevisste, ser Hovde av nettbutikkens statistikk at det er de dyrere og nyere modellene som vinner terreng. Men det er ikke nødvendigvis de dyreste modellene som egner seg best for barn.

- I tillegg til å forholde seg til faktiske behov, vil jeg råde foreldre til å tenke over størrelsen på telefonen. I dag er det veldig populært med store skjermer, men for små barnehender kan det bli vanskelig å håndtere. Med mobilen i baklomma eller i hånda til barna mens de er ute og leker, kan en dyr telefon fort få skader som koster mye å fikse. 

Pass på å kjøpe deksel og eventuelt skjermbeskyttelse for å beskytte mobilen, og lær barna å ta vare på den, råder Thomas Hovde.

Forslag til mobiler som passer for barn

 

Samsung Galaxy Xcover 4
Hvis du er på jakt etter en Android-telefon, er Samsung et godt valg. Denne modellen er både vannbestandig og støvtett. Pris kr 2490. Les mer om Xcover 4

iPhone SE 
Sammenlignet med Apples andre modeller, er dette en noe rimeligere iPhone. Selve telefonen er ikke så stor, noe som kan gjøre den litt enklere å håndtere for barn. Pris kr 2990. Du finner iphone SE her.

Huawei P20 Lite 
Denne Huawei-modellen er godt egnet for barn, med sitt store batteri og gode kamera. Basert på hvordan telefonen brukes, justerer den seg for å optimalisere batterilevetiden slik at barna har batteri på mobilen lengst mulig. Pris kr 3090. Les mer om P20 Lite her

OnePlus 6
Dette er en Android-telefon med tilsvarende funksjoner som de andre flaggskipene på markedet, men til en rimeligere pris. En av funksjonene er «OnePlus fast Charge» som betyr at du kan lade telefonen i 30 minutter og får nok strøm til en hel dag. Pris fra kr 5699. 

Les mer om Oneplus 6


Fortsatt usikker? Les mer om de anbefalte mobilene her.

 

VIL BYTTE BATTERI: Når Katrin bruker mobilen mye, så må hun lade ofte. Det er det eneste hun ikke liker ved telefonen sin.Foto: VGPS


Dårlig batteri


Katrin mener at den eneste ulempen med telefonen hun har i dag, er at batteriet ikke er så bra.

- Når jeg bruker mobilen mye, må jeg lade ofte. Men batteriet kan vi faktisk bytte, så jeg må ikke kjøpe helt ny telefon, sier hun.

Tiåringen har både en yngre og eldre søster. Alle tre har arvet sine første telefoner, men eldstejenta fikk en helt ny Samsung Galaxy da hun begynte i 7. klasse. Familien har ingen planer om å kjøpe nye telefoner med det første. Mamma Dagrun har likevel en formening om hva som er greit å tenke på ved valg av mobil.

- Ungdommene er gjerne opptatt av kameraet og av lagringskapasitet, men jeg synes det er viktig at mobilskjermen ikke er så lett knuselig. Den må helst tåle litt før den går i stykker, sier hun.

Nedbetaling uten renter og gebyrer

Har du bestemt deg for å kjøpe ny mobil, men synes det er litt voldsomt å betale hele beløpet med en gang? Det finnes det en genial løsning. Med DelBetaling kan du  dele opp nedbetalingen i 12, 24 eller 36 måneder. Og det beste? Det er helt uten renter og gebyrer. En annen fordel er at du når som helst kan velge å nedbetale den resterende summen.

Les mer om DelBetaling her