Er det innafor å sjekke barnas mobil?

Barnas mobilbruk byr på nye utfordringer for foreldrene. Hvor går egentlig grensen mellom sikkerhet og overvåkning?

Mange foreldre bekymrer seg for hva ungene bruker mobilen til. Trangen til å beskytte barna kan til tider gå på bekostning av privatlivet deres.

– I utgangspunktet er det opp til hver enkelt forelder å avgjøre hvor mye man vil ta del i barnas mobilbruk, men vi ser det som vår rolle å tilrettelegge ved å tilby noen verktøy som både foreldre og barna har bruk for. Forbrukskontroll ble utviklet som nettopp et verktøy for å gi kontroll gjennom oversikt, forutsigbarhet og trygghet, sier markedsdirektør i OneCall, Albert Arli.

Han får støtte av Hans Marius Tessem, leder av den gratis råd- og veiledningstjenesten slettmeg.no. Hans beste råd til foreldre er å skape trygghet og tillit.

– Min 7-åring har fått mobiltelefon. Jeg opplever nå at han kommer til meg hver gang det er noe han ikke forstår med mobilen, eller han trenger hjelp til å få noe til å virke. For hver gang jeg hjelper til, tror jeg det skaper en god opplevelse for han. Nå vet han fra ung alder at han alltid kan komme til meg når det er noe han lurer på.

Hans Marius Tessem er leder for slettmeg.no

TILLIT VIKTIG: Hans Marius Tessem er leder for slettmeg.no. Foto: Privat

Åpen dialog

På et eller annet tidspunkt blir man som foreldre nødt til å gi opp kontroll uansett. Da er det lurt å ha på plass et godt tillitsforhold, påpeker Tessem.

– En ting som er typisk for de fleste sakene som havner hos slettmeg.no, er at barna forsøker å holde problemene sine skjult for foreldrene. Som oftest fører det bare til at problemet blir større. Den formanende fingeren har ikke fungert. Den har snarere ført til at mange unge føler skam når de har gjort noe de vet de ikke burde. Dermed tør de ikke gå til foreldrene for å spørre om hjelp, sier han.

Det finnes grep du kan ta for at barnas mobilbruk blir tryggere

TILLIT VIKTIG: Hans Marius Tessem er leder for slettmeg.no. Foto: Privat

Ta trygge grep

Rent praktisk kan du begrense mobilbruken ved å aktivere innstillinger på barnas telefon, noe som gjør at de får begrenset tilgang til apper og funksjoner. OneCall gjør det dessuten enkelt for deg å styre datamengden barna bruker.

– Forbrukskontroll gir deg for eksempel mulighet til å legge på en beløpsgrense eller sperre for bruk i utlandet. Du kan også sperre for bruk til spesialnummer eller innholdstjenester. Det gir deg som forelder litt mer trygghet ¿ og en forutsigbar mobilregning, sier Arli.

Denne kontrollfunksjonen finner du inne på Mine Sider, eller i OneCall-appen, One. Har du for eksempel FamiliePakka får «sjefen» (altså betalingsansvarlig) i abonnementet oversikt over de forskjellige telefonnumrene i abonnementet, og mulighet til å legge på forbrukskontroll, forklarer Arli. Han anbefaler også å inkludere barna i et familieabonnement, fremfor å kjøpe kontantkort. Med ubegrenset antall SMS og ringeminutter, unngår du at barna går tom og dermed ikke kan bruke telefonen til å få tak i mamma eller pappa.

Privatlivets fred er en utfordring på mobil

TILLIT VIKTIG: Hans Marius Tessem er leder for slettmeg.no. Foto: Privat

Mange ganger kan det imidlertid være fristende for foreldre å nyttiggjøre seg av de mulighetene teknologien gir for å spore barna, og følge med på hva de bruker mobilen til. På spørsmålet om det er greit å lese barnas SMS, mener Hans Marius Tessem i slettmeg.no at man som forelder bør trå varsomt.

– En SMS er veldig personlig, også for avsenderen. Det viktigste er at foreldrene går opp disse linjene med seg selv og med barnet, sier han.

– Alle barn har ifølge Barnekonvensjon krav på et privatliv. Dette er noe vi som voksne alltid bør ha i bakhodet. Jeg mener at tillit er viktigere enn overvåkning. Funksjoner som «Find my Iphone» og andre tjenester som sporer mobiltelefonenes lokasjon er jeg personlig litt skeptisk til, sier Tessem.

Selv om balansen mellom sikkerhet og overvåking kan være hårfin, trenger det ikke være komplisert å gjøre barnas mobilbruk trygge

Slik legger du inn foreldrekontroll på mobilen, steg for steg:

iOS

Foreldrekontroll (eller restriksjoner) kan brukes til å sperre eller begrense apper/funksjoner på iPhone, iPad og iPod touch.

Det som kalles restriksjoner kan aktiveres slik:

Trykk på Innstillinger > Generelt > Restriksjoner.

Rull ned, og trykk på Restriksjoner. Trykk deretter på Aktiver restriksjoner.

Opprett en sikkerhetskode for Restriksjoner. Du trenger sikkerhetskoden for Restriksjoner til å endre innstillinger eller slå av Restriksjoner.

Du finner en liste over hvilke apper og funksjoner du kan begrense, under Innstillinger > Generelt > Restriksjoner. Trykk på glidebryteren ved siden av appen eller funksjonen for å slå Restriksjoner på eller av.

Hvis en app eller funksjon er på, eller hvis det er krysset av ved siden av den, kan hvem som helst som bruker enheten din, også bruke den appen eller funksjonen.

Les mer her.

Kilde: apple.com

Android

Når du slår på foreldrekontroll, kan du begrense hvilket innhold som kan lastes ned eller kjøpes fra Google Play, basert på modenhetsnivå.

Det finnes to forskjellige begrensinger, en for barn over 13 år, og en for barn under 13 år. Her kan du lese mer om hvordan det fungerer på google play.

Foreldrekontroll på YouTube

Nederst på alle YouTube-sider finner du funksjonen Begrenset innhold. Du aktiverer denne ved å klikke på knappen og velge modus På.

YouTube forklarer funksjonen slik:

– I begrenset innhold-modus skjules videoer som kan inneholde upassende innhold, basert på rapporteringer fra brukere og andre varslingsfunksjoner. Ingen filtre er 100 % nøyaktige, men du unngår det meste av upassende innhold.

– Innstillingen din for Begrenset innhold-modus din gjelder bare for denne nettleseren.

barnevakten.no kan du lese mer om hvordan du justerer innstillingene på ulike telefoner, nettbrett og datamaskiner.