Så mye mobildata har "alle de andre"

Mange foreldre får høre at "alle andre" har mer mobildata enn deres egne barn. Men det er ikke sikkert at det stemmer.

- Jeg tror ikke Elias (12) og kameratene snakker om hvor mange gigabyte (GB) de har i abonnementet sitt ennå, men jeg vet at 15-åringen i huset er veldig opptatt av det. Vi ser helt klart at forbruket øker etter hvert som barna blir eldre, sier bloggeren bak «Fembarnsmamma.blogg.no», Monica Kristiansen fra Rygge.

Familien på syv har funnet en ordning som fungerer godt for dem: Pappa Ole Erik har et mobilabonnement gjennom jobben, og resten av familien bruker FamiliePakka fra OneCall. Med denne løsningen får Elias én GB fast i måneden. Det hender han går tom, og da må foreldrene vurdere om de skal overføre mer mobildata eller ikke.

Les også: Derfor bør du kjøpe NestenNy til barna

Øker med alderen

OneCall har gjennomført en uhøytidelig undersøkelse blant sine kunder, som viser gjennomsnittet av barns forbruk av GB i juni 2018. Undersøkelsen viser tydelig at forbruket av datatrafikk øker med alderen:

  • 7 - 9 år: 1,1 GB
  • 10 - 12 år: 2,0 GB
  • 13 - 15 år: 3,6 GB

Hverken Elias eller mamma Monica er overasket over tallene.

- Dette stemmer godt overens med vårt inntrykk av GB-forbruk gjennom barna våre i ulik alder. Vår eldste på snart 22 år er jo voksen og på vei ut av hjemmet, men begge tenåringene bruker mer data enn Elias. Yngstemann på åtte år får nok også mobil i løpet av et års tid, men vi forventer at han ikke bruker like mye som de andre i starten, sier Monica.

Les også: Med felles mobildata kan du overføre GB mellom medlemmene

Elias har merket seg at YouTube bruker en del mobildata, og ser derfor helst hjemme når han er på wifi.

Full kontroll over forbruket

Markedskoordinator i OneCall, Elise Thoresen, har inntrykk av at det snakkes mye om det å gå tom for GB blant barn, og at mange derfor ønsker seg mye mobildata. Men ofte viser det seg at barna har et lavere forbruk enn både de og foreldrene tror.

- Det er ikke så lett å vite nøyaktig hvor mye mobildata barn faktisk har behov for. OneCall videreutvikler produkter hele tiden, og fordelen med FamiliePakka er den felles datamengden, hvor du veldig enkelt kan fordele mobildata til alle medlemmene i løpet av måneden. Via appen har foreldrene full kontroll på forbruket til alle i familien, som er en del av abonnementet. Du risikerer aldri å gå på en smell, sier hun.

Thoresen påpeker at GB-forbruket svinger med sesonger, og at det gjerne er i ferier at forbruket går opp.

- De fleste har med seg mobilen overalt, og i ferier er folk ofte på farten og utenfor tilgang til trådløst nettverk. Og om dere har kjøpt ekstra GB som ikke blir brukt opp, overføres dataen til neste måned, sier hun.

Mer sosial med mobilen

- Jeg bruker mest data på Snapchat. Det hender også at jeg spiller på mobilen om vi er ute på en lang biltur eller noe sånt. Men jeg har skjønt at det å se på YouTube når jeg ikke er på et trådløst nettverk bruker mye data, så det passer jeg på å unngå, sier Elias.

- Vi merket at det skjedde noe i sommer. Han fikk lov til å få Snapchat, siden det er så mange andre i klassen hans som bruker det, og i tillegg var vi mye ute og fartet. Da brukte han opp datatrafikken raskere enn ellers. Men det positive var at han ble mye mer sosial da han begynte å bruke Snapchat. Han traff stort sett alle klassekameratene i løpet av sommeren fordi han nå fikk med seg hva som skjedde, sier Monica.

Les flere artikler

Chat med oss!

Uno hjelper deg!

Få svar med én gang

Åpent

Kundeservice chat

Mandag til fredag: 08:00 - 18:00
Lørdag: 10:00 - 15:30
Søndag: Stengt

Åpent

Chat med et menneske

Hei der!

Vurderer du å bli kunde, eller lurer på noe angående våre mobilabonnementer?

Da kan du ta en prat med oss her, så hjelper vi deg gjerne! :)