Barna gjør husarbeid for ekstra mobildata

Mobiltelefonen er helt avgjørende for det sosiale livet til dagens ungdom, og gigabyte har blitt en ny valuta. Caroline (16) gråt av glede da hun fikk ekstra mobildata.

Det piper og vibrerer i mobiltelefoner fra morgen til kveld hjemme hos Thomas og Hilde Hovde på Fjerdingby i Akershus. Med to unge jenter i huset, vet ekteparet hva ekspertene mener når det snakkes om mobilavhengighet.

- Vi for lengst innsett at sosiale medier og barns bruk av internett er et tog som ikke kan stoppes. Eldstedatteren vår, Caroline (16), er konstant på Snapchat, og sender og mottar flere hundre snaps om dagen. Hittil har hun vært en av de i klassen med minst mobildata i abonnementet sitt. Derfor fant jeg ut at jeg ville gi henne ekstra gigabyte i gave. Hun ble så glad at hun gråt av glede, forteller Thomas Hovde.

Les også: Så mye mobildata har "alle de andre"

Tobarnsforeldrene har bevisst holdt litt tilbake på døtrenes bruk av mobildata.

Mobilen er nesten en forlengelse av Caroline og vennene hennes. Selv når de er sammen, brukes den flittig for å kommunisere med de som ikke er tilstede. Vi har en regel om at hun må legge seg uten å ta med mobilen inn på soverommet. Det er rett og slett for å gi henne ro til å sovne. Men vi hører at det piper og durer fra mobilen som ligger på kjøkkenet til langt på natt. Selv i ukedagene, det er egentlig helt vilt, sier Thomas.

Les også: 5 grunner til at det er smart å ta med barna i FamiliePakka.

Caroline (16) sender flere hundre snaps i løpet av en dag. Når hun skal legge seg om kvelden må telefonen legges igjen på kjøkkenet.

Sjefen bestemmer

Ifølge markedsdirektør Albert Arli i OneCall, vil særlig familier med flere og eldre barn ha stort utbytte av deres nye tilbud, FamiliePakka. En av fordelene er at man kan fordele mobildata utover i måneden. Dermed har man for eksempel muligheten til å belønne husarbeid med ekstra GB.

- FamiliePakka kan brukes av to til ti personer, og av disse personene må det utnevnes én sjef. Sjefen har ansvaret for en felles datamengde, og fordeler deretter til de ulike i husholdningen, forklarer Arli.

Om en familie på fire har valgt å kjøpe en datamengde på 25 gigabyte kan sjefen bestemme hvor mange GB hvert familiemedlem skal få. Dette kan endres fra måned til måned, eller i løpet av måneden. Sjefen kan enkelt «vippse» mobildata rundt hvis noen går tom. Og har familien ekstra mobildata igjen når måneden er omme, overføres resten automatisk til neste måned via TaMedData. I tillegg kan alle ringe og tekste så mye de vil.

- Sjefen har dermed full kontroll på dataforbruk og tilgjengelighet, og får alle telefonutgifter for hele familien på én faktura, påpeker Arli.

GB er gull verdt

Eldstedatteren er kommet i en alder hvor hun er mye på farten. Foreldrene ser at behovet for mobildata øker.

- Yngstedatteren vår, Aurora (12), er mer hjemme og koblet til Wi-Fi. Hun er opptatt av Youtube og bruker kanalen til å følge ulike programmer. Hun har lenge bedt om å få Snapchat, men vi har holdt igjen inntil nylig. Jeg regner med at hennes bruk vil ta seg opp enda raskere enn Carolines gjorde. Bruken av sosiale medier har jo vokst kraftig på få år, fortsetter han.

Thomas og Hilde betaler mobilabonnementet for begge jentene. Caroline har faste oppgaver hun må gjøre for å få mobilabonnement og lommepenger. Familien har ennå ikke innført arbeidsoppgaver som belønnes med GB, men ekteparet har diskutert muligheten.

-GB er gull verdt i hverdagen deres, rett og slett fordi alt foregår på mobilen, sier Thomas Hovde.

Selv om yngstedatter Aurora ikke bruker like mye mobildata som storesøster enda, vil nok forbruket øke når hun blir litt eldre.

Hva er barna villig til å gjøre for en ekstra gigabyte?

Vi tok en runde i skolegården for å høre hva elevene ville gjort for å en ekstra GB. 

Mattias (12): - Jeg gjør allerede en del hjemme, men kunne ha støvsugd mer for få en ekstra giga.

Signe (10): - Jeg får lommepenger fordi jeg tar oppvasken og går ut med søpla. Jeg kunne godt ha hjulpet til med middagen når jeg går tom for GB.

Lise (11): - Det er ikke så ofte jeg går tom, men jeg hadde gredd håret til mamma i en halv time.

Sebastian (11): - Det er skikkelig kjipt å gå tom. Jeg hadde kanskje passet lillebroren min mens mamma og pappa var ute. Det må jeg uansett gjøre av og til.

Les flere artikler

Chat med oss!

Uno hjelper deg!

Få svar med én gang

Åpent

Kundeservice chat

Mandag til fredag: 08:00 - 18:00
Lørdag: 10:00 - 15:30
Søndag: Stengt

Åpent

Chat med et menneske

Hei der!

Vurderer du å bli kunde, eller lurer på noe angående våre mobilabonnementer?

Da kan du ta en prat med oss her, så hjelper vi deg gjerne! :)