Verden er i stadig utvikling, og selv om den digitale hverdagen fører med seg mye positivt, gir den også rom for kreative svindlere. Det er derfor smart å være føre var og vite hvordan du bør reagere dersom du blir utsatt for svindelforsøk.
Den digitale hverdagen bidrar til utvikling, gjør verden mindre og hjelper oss å holde kontakt med de rundt oss. Dessverre betyr det også en ny arena for svindlere, og de blir mer og mer kreative. Les videre for å bli kjent med de vanligste svindelmetodene, for å finne ut hva du bør gjøre for å unngå disse og hva du gjør dersom uhellet er ute.
Wangiri - ukjent utenlandsk nummer
Flere har opplevd å bli oppringt av et ukjent utenlandsk nummer der det gjerne legges på etter kun få ring. Noen opplever også at dette kan skje med jevne mellomrom. Denne formen for svindel kalles wangiri, som betyr «ett ring og kutt» på japansk.
Svindlerne oppretter høykostnummerserier i utlandet og tjener gode penger på å bli ringt tilbake. Det er grunnen til at de ofte legger på før anropene rekker å bli besvart. Det koster ingenting å besvare dem, men det kan altså koste mye å ringe dem tilbake.
Vi vil derfor oppfordre kunder til å være årvåkne og ikke besvare eller ringe tilbake til ukjente utenlandske telefonnumre. Blokker gjerne slike telefonnumre etter hvert som de kommer, det gjør man enkelt i telefonens innstillinger.
Spoofing
Spoofing, som utgjør omtrent 50 prosent av alle svindelanrop i Norge, er en svindelmetode som går ut på at avsender er forfalsket. Svindlerne, som ringer, sender SMS eller e-post, vil at du skal tro at henvendelsen kommer fra en pålitelig kilde.
Svindlerne tar i bruk en programvare som skjuler den virkelige avsenderadressen og maskerer den med et norsk nummer eller en norsk e-postadresse. Opplever du at noen kontakter deg og spør hvorfor du har ringt uten at du har gjort det, så kan det være nummeret ditt er blitt brukt til spoofing. Og motsatt - om du kontakter noen som har ringt deg og de nekter for det, så kan det være et tilfelle av spoofing.
Spoofingen i seg selv er ikke farlig, men målet med spoofing er som regel phishing, som vil si at noen forsøker å lure fra deg personlig informasjon eller penger.
Microsoft-svindel
Et konkret eksempel på spoofing og phishing, er den etter hvert relativt godt kjente Microsoft-svindelen. Den går ut på at man blir oppringt av noen som utgir seg for å være fra Microsoft som forteller deg at du har fått et virus på datamaskinen. De spør deretter om sensitiv informasjon som for eksempel kortdetaljer for å "hjelpe deg" med å fjerne viruset. Legg på dersom du opplever dette. Husk at seriøse aktører aldri ringer deg proaktivt og spør om sensitiv informasjon.
Olga-svindel
Et annet eksempel på en etter hvert ganske vanlig svindelmetode, er den såkalte "Olga-svindelen". Den går ut på at svindlerne ringer til kvinner med eldre, tradisjonelle navn og utgir seg for å være fra banken for å lure til seg personlig informasjon som de bruker for å svindle til seg relativt store summer penger. Har du noen eldre eller spesielt utsatte i din omgangskrets, kan det derfor være veldig verdifullt å minne om å aldri oppgi sensitiv informasjon til noen som helst ukjente som tar kontakt.
Hvordan skjer spoofing?
Svindlerne plukker ut noen utvalgte nummerserier og ringer fortløpende. Dette går veldig kjapt, og i løpet av kort tid kan de ha ringt tusenvis av kunder via transportører av utenlandsk trafikk. Før trafikken kommer inn til våre kunder har den gjerne gått via flere forskjellige slike transportører.
En ekstra bakside av spoofing er at svindlerene gjerne ringer mange samtaler fra et «lånt» nummer. Det kan skape stor frustrasjon for den som eier det misbrukte nummeret, da de som har ubesvarte anrop ofte ringer tilbake. Heldigvis går svindlerne videre til nye nummer kontinuerlig, og det er uvanlig å bli plaget over en lengre periode. Vi må også understreke at dette er ikke et utpreget norsk fenomen. Slik svindel foregår i hele verden, men da med «lånte» nummer som passer til det utpekte landet.
Denne spoofede trafikken er så klart noe som overvåkes og monitoreres til enhver tid, og i tilfeller der det er liten eller ingen tvil, blokkeres anropet omgående. Dessverre vil noen samtaler slippe gjennom i nettverket før vi kan identifisere dette som svindel og blokkere nummeret. Dette er utfordringer operatørene og NKOM går sammen om å finne en løsning på. Les mer om det nyeste operatørsamarbeidet, som på det meste stopper 500 spoofing-samtaler i minuttet, her:
Operatørsamarbeid mot spoofing | Telia
Har du blitt utsatt for svindel? Kontakt oss så skal vi hjelpe deg.
Husk at du som kunde hos oss også har gratis NettSlett-forsikring som sikrer deg råd, veiledning og hjelp dersom du skulle bli utsatt for nettkriminalitet.
Våre tips mot telefonsvindel
- Mottar du en mistenkelig telefonsamtale? Legg på, ikke ta noen sjanser.
- Ikke gi fra deg sensitiv informasjon - husk at seriøse aktører aldri ringer deg proaktivt og spør om sensitiv informasjon.
- Ikke ring tilbake hvis du får anrop fra utenlandske nummer du ikke kjenner.
- Søk opp telefonnummer du er usikker på.
- Blir du fortalt at du har virus på datamaskinen over telefon? Legg på.
- Ikke last ned eller installer programmer fra ukjente eller usikre kilder.