Rundt omkring i landet ligger millioner av glemte mobiler, PC-er og nettbrett. – Mange vet nok ikke hvor viktig det er å levere disse til gjenvinning.
Så mange som 70 % av oss nordmenn oppgir at de har gamle mobiler, PC-er eller nettbrett som ikke virker liggende hjemme, ifølge en undersøkelse gjennomført av RENAS og Kantar i 2019.
Nordmenn er generelt veldig flinke til å levere inn annet elektrisk avfall til gjenvinning, så hvorfor ikke mobiltelefoner?
Her svarer de fleste (35 %) at grunnen er at de tror “jeg selv eller andre kan få bruk for den senere”. En ganske stor andel er også redd for at bilder eller data skal komme på avveie, og oppgir dette som grunn.
Lever inn din gamle mobil
– Vi ønsker å bidra til at det skal være enklere å være miljøbevisst ved å sette fokus på problemet, og ved å gjøre det enklere for folk å gjøre noe bærekraftig, sier Tonje Smith-Hansen, som er Prosjektleder for MobilPant i OneCall.
Med den nye tjenesten MobilPant får du nå rabatt hvis du leverer inn din gamle mobiltelefon når du kjøper en ny eller NestenNy mobiltelefon.
– Det blir veldig enkelt og smidig for kundene våre å levere inn sin gamle mobil. I tillegg kan de spare noen kroner når de panter mobilene, sier Smith-Hansen.
Ved å gi folk som uansett vil kjøpe ny telefon en økonomisk fordel, håper hun flere vil levere inn de gamle telefonene sine.
Sjekk hva din MobilPant er verdt
– Mange tenker nok ikke over at de kan bidra til å spare naturen for utvinning ved å levere inn det de har liggende i skuffer og skap hjemme.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Viktig for det grønne skiftet
I produksjon av smarttelefoner brukes hele 17 såkalte sjeldne jordartsmetaller, ifølge RENAS. Noen metaller finnes det veldig lite av på kloden, og noen av dem bruker vi så mye av at vi kan gå tomme for dem. Utvinning av metaller fra jordskorpen fører i dessuten i ulik grad til forurensing og miljøødeleggelser.
– Nettopp derfor er det så viktig å få samlet inn de gamle telefonene, slik at man kan bruke metallene i disse på nytt.
Metallene er nemlig ikke bare viktig i mobiltelefoner, men også i annen teknologi og produkter som er helt avgjørende for det grønne skiftet. Eksempler på dette er vindmøller, solcellepaneler og batterier til el-biler.
LES OGSÅ: Nyhet! Nå kan du pante din gamle mobil
Trygt å pante mobilen
Når du leverer inn din gamle mobil til OneCall, blir den håndtert på en måte som gjør at du kan være helt sikker på at ingen data eller bilder kommer på avveie.
– Før du sender inn mobilen, gjenoppretter du den til fabrikkstandard. Og hvis mobilen kan selges videre, har vi i tillegg rutiner for klargjøring av mobilene som sletter alt av tidligere innhold, så du kan være helt trygg, understreker Tonje Smith-Hansen.
MobilPant-ordningen er noe OneCall ser et behov for i markedet, på lik linje med NestenNy-konseptet, der man selger brukte mobiler.
– Ved å fikse og selge brukte mobiltelefoner, unngår vi å hele tiden produsere nye. Vi ser at kundene våre ønsker dette og er opptatt av miljø- og bærkraftsperspektivet.
Hvis mobilen ikke kan selges på nytt, leveres den altså til gjenvinning. Her blir det som kan brukes på nytt av metaller tatt vare på, og det sikres at ingen farlige stoffer slipper ut i naturen.