Er dette deg i julen?

Både barn og voksne har godt av bevissthet rundt mobilbruk i julehøytiden. – Stikkordene er fornuft, folkeskikk og balanse, mener ekspertene.

Tiden da vi var helt uten distraksjoner fra mobiltelefon eller internett, er ugjenkallelig forbi. Men det betyr ikke at vi bør la alle hensyn fare og henge konstant over telefonen i høytiden.

– Jeg tenker at mobilbruken i julen bør begrenses, men ikke forbys. Jeg er selv motstander av såkalte mobil-detox i ferier. I mine øyne blir det som å fornekte virkeligheten. Mobilen er mye mer enn en telefon du ringer med. Det mest brukte kameraet er mobilen. Og i de fleste sosiale settinger er det greit å fotografere og filme. Det handler om å forstå situasjonen. Det er forskjell på å knipse et par bilder over et julebord og å ta 200 selfies. Det handler om å tenke litt etter. Bruke fornuft, utvise folkeskikk og balanse, sier Hans-Petter Nygård-Hansen.

Nygård-Hansen er foredragsholder og ekspert i sosiale medier, i tillegg til å drive et kommunikasjonsbyrå. Han påpeker at barn i dag vil oppleve det som en straff hvis de får beskjed om å ta full mobilpause i juledagene. De kommuniserer med venner og bruker mobilen med stor naturlighet.

– Men det er viktig å være bevisst hvordan du bruker mobiltelefonen. Om du sitter i et juleselskap er det ikke greit å bruke den til å distansere seg fra det sosiale ved å stupe inn i sosiale medier eller lese alle nettaviser som finnes, fortsetter han.

Les også: Kjøpe mobil til jul? Se mobilekspertens anbefalinger

Ikke bare barna som synder

Ifølge undersøkelsen «Barn og medier», som Medietilsynet utførte i 2016, svarer tre av ti barn at foreldrene bruker for mye tid på både jobb og mobiltelefonen. Særlig har andelen som mener de voksne bruker for mye tid på mobilen økt, ifølge Medietilsynet. Dette er funn som kan være greie å ha i bakhodet, spesielt i høytider, når både voksne og barn har forventninger om sosialt samvær.

I den samme undersøkelsen ble barna bedt om å vurdere tiden de selv bruker på mobil og sosiale medier, og samlet sett var de enda mer kritiske på dette punktet. Dette viser at barna er bevisste på tiden de bruker på mobil og sosiale medier, noe som kan være et godt utgangspunkt for å bruke litt ekstra tid på å snakke sammen om nettopp grenser og mobilbruk.

Les også: Helt innafor å gi bort brukt mobil til jul

Kjent situasjon? Vi har lett for å ta fram mobilen i ledige øyeblikk, men som foreldre bør vi være bevisste på signalene dette gir til barna. Foto: NTB Scanpix.

Gå foran som et godt eksempel

– Mobilen er en viktig del av hverdagen vår, også i julestria. Men når julefreden har senket seg, kan det være greit å legge telefonen litt til side. Selv om vi ikke ønsker at folk skal slutte å bruke mobilen, vil vi likevel oppfordre til bevisst mobilbruk i julen. Vi tror at det er fullt mulig å bruke mobilen som det geniale verktøyet den er, for eksempel ved å spille julemusikk, ta bilder og finne matoppskrifter, uten at det tar helt overhånd, sier Albert Arli, markedsdirektør i OneCall.

Markedsdirektøren påpeker at noe av det fineste med mobiltelefoner er nettopp muligheten til å dele fine øyeblikk, og dem er det jo mange av i julen.

– Å ta bilder og video av hyggelige situasjoner er gull verdt for å ta vare på minner, i tillegg får vi muligheten til å dele stundene med flere enn dem som er til stede akkurat der og da. Det er naturligvis helt opp til hver enkelt familie å avgjøre hva som er korrekt mobiletikette i julen, men vi oppfordrer de voksne til å gå foran som gode forbilder for barna som er tilstede, sier Arli.

Les også: -Foreldre aner ikke hva som forgår på snapchat

Les flere artikler

Chat med oss!

Uno hjelper deg!

Få svar med én gang

Åpent

Kundeservice chat

Mandag til fredag: 08:00 - 18:00
Lørdag: 10:00 - 15:30
Søndag: Stengt

Åpningstider helligdager mai/juni 2020:
17. mai, 21. mai, 31. mai: Stengt
1. juni: 10:00 - 16:00

Åpent

Chat med et menneske

Hei der!

Vurderer du å bli kunde, eller lurer på noe angående våre mobilabonnementer?

Da kan du ta en prat med oss her, så hjelper vi deg gjerne! :)