Tips til bruk av mobildata og roaming i utlandet

Snart er det ferietid - og mobilen tar vare på viktige reisedokumenter, sørger for at du finner fram i nye byer eller holder deg oppdatert på nyhetsbildet. Her er de viktigste mobiltipsene til deg som skal reise utenlands i sommer.

Hva er roaming?

Roaming eller dataroaming. Kjært barn har mange navn. Tidligere var det automatikk at vi skrudde av dataroaming idet vi tok våre første skritt ut av flyet ved destinasjonsstedet på utenlandsreiser. Slik er det ikke lenger. I EU/EØS-land kan du holde på mobilvanene du er vant til hjemme, uten at det løper ekstra kostnader.

Roaming er når du bruker en annen operatør sitt nettverk, og det må du gjøre når du er i utlandet og utenfor dekningsområdet til OneCall.

Det er likevel enkelte kjøreregler det er greit å forholde seg til, slik at ferien forløper seg bekymringsløs med tanke på din mobilbruk.

Bruk mobildata i EU og EØS som du gjør hjemme i Norge

Det er innført fri roaming i Europa; og det betyr at du ikke skal betale mer for samtaler, SMS eller datatrafikk når du er i andre EU/EØS-land. Enkelt og greit betyr det at du kan bruke mobilen akkurat som du er vant til når du er hjemme - uten ekstra kostnader. EU inkludert er en selvfølge med alle våre abonnementer - og det er en betryggende faktor å vite at du ikke trenger å bekymre deg for uforutsette kostnader etter endt ferietur.

Fri roaming gjelder imidlertid ikke i land utenfor EU/EØS, og i enkelte land som ikke er med i EU, tar seg litt mer betalt for mobiltjenester. Dette gjelder for eksempel land som Monaco, Andorra, Albania, Bosnia, Herzegovina og Makedonia. Her er det greit å være litt ekstra påpasselig, for å unngå en høy mobilregning.Er du usikker, kan du sjekke det priser på mobilbruk i utlandet.

Unngå usikre nettverk

Etter å ha travet rundt i en storby, kjørt milevis i bil eller ligget timevis på stranda, kan det være deilig å sette seg i skyggen med litt forfriskninger - og mobiltelefonen. Sjekke innom nyhetssidene dine, Facebook og kanskje vil du lese litt epost også. Da skal du vite at det i mange tilfeller er tryggest å bruke mobildata framfor et trådløst nettverk.

En risiko du utsetter deg selv for ved å koble mobilen til et usikret nettverk, er at du ikke vet hvem andre som er tilkoblet - og i verste fall er de ute etter å avlytte datatrafikken din. Det er også tilfeller der aktører setter opp trådløse nettverk, som de navngir med det samme som hotellet eller flyplassen du er på. Et smart råd er at du heller benytter deg av mobildata mens du er i utlandet.

Mobilen er med i de fleste situasjoner i løpet av ferieturen.

Hold deg oppdatert på ditt forbruk av mobildata i utlandet

Mobilen er med i de fleste situasjoner i løpet av ferieturen, enten det er bilferie, badeferie eller byferie. Med samme bruk som hjemme og enda mer tid til å bruke mobilen, er det fort gjort at det melder seg et behov for tilgang for mer data. Heldigvis er det enkelt å kjøpe ekstra data underveis på ferieturen.

I OneCall-appen holder du deg oppdatert på ditt forbruk, og hvordan du skaffer deg ekstra data om behovet skulle oppstå. Har dere FamiliePakka så kan dere i appen dele data med andre familiemedlemmer i løpet av ferien.

Les også: Nå kan familien endelig dele på mobildata

Kontroll på din mobildata utenfor EU

Ikke alle sikter seg inn på opplevelser i EU eller EØS-land i sommer. Skal du reise til Albania, Aserbajdsjan, Australia, Bosnia-Hercegovina, Canada, Chile, Egypt, Filipinene, Færøyene, Georgia, Grønland, Guernsey, Hongkong, Indonesia, Isle of Man, Israel, Japan, Jersey, Kasakhstan, Kuwait, Malaysia, Moldova, Montenegro, Nord-Makedonia, Serbia, Singapore, Sveits, Sør-Afrika, Sør-Korea, Taiwan, Thailand, Tyrkia, USA eller Vietnam i sommer? Da er det smart å velge UtlandsPakka. Da får du 1 GB mobildata for kun 99 kroner, og trenger ikke bekymre deg for høye kostnader på ferien. Pakken er gyldig i seks måneder. 

I appen er det også enkelt å ha kontroll på forbruket ditt i utlandet ved å sette en maksgrense på mobildata, slik at du ikke overstiger det du har i abonnementet ditt.

Egne regler for mobildata på båt

En ting det er viktig å merke seg om du skal reise med båt i sommer, er at det er andre priser som gjelder til havs. Flere har brent seg på å bruke mobilen som vanlig om bord i båt, for deretter å få en regning de ikke var forberedt på. Det er fordi du da er koblet på et eget mobilnett som sendes via satellitt. Dette gjelder også om du er en av mange nordmenn som eksempelvis skal transporteres med danskebåten.

Få full oversikt over prisene på mobilbruk i utlandet

Bruk av mobildata på fly

I løse lufte har vi ingen basestasjoner. Og dermed ingen nett. Derfor har ofte ulike flyselskaper egne satelittnett som brukes ombord. Disse nettene har helt egne priser og kan fort koste deg dyrt. Sjekk priser her.

Hva kan du gjøre for å unngå høye kostnader på båt/fly

  1. Sett mobilen i Flymodus mens du er ombord.
  2. Har du ikke flymodus? Skru av mobildata på telefonen din.

Jeg har høye kostnader etter å ha surfet på satellittnett, hva gjør jeg?

Ta kontakt med oss på Kundeservice, så ser vi nærmere på saken din.

Les flere artikler

Kundeservice-chat UNO-chat