Hjelp barna å unngå mobilfellene i sommer - og dette gjør du om uhellet er ute

Herman (10) har både mistet mobilen i vannet og knust skjermen. Slik kan du unngå de mest vanlige mobiltabbene - og dette bør du gjøre hvis uhellet er ute. Les de klassiske tabbene lenger ned i artikkelen.

Barn kan fort oppleve uhell med mobilen, spesielt om sommeren når de er mye på farten. Det har Herman Frydenlund Carlsen (10) smertelig erfart. 

- Den første mobilen min mistet jeg i vannet. Jeg lekte med en kamerat like ved huset hans, han bor rett ved en båthavn. Så kom pappa kjørende med båten sin, og da løp jeg bortover og hoppet ned på brygga for å si hei. Da skled telefonen ut av lomma mi og datt rett ned i sjøen. Der ligger den ennå. Vi prøvde å lete etter den, men måtte gi opp, forteller Herman.

Han var syv år da dette skjedde, og ble veldig lei seg fordi han ikke hadde hatt telefon særlig lenge. Men Herman har opplevd å være uheldig flere ganger.

Les også: Mobiltriksene som gjør ferien litt enklere

Knust skjerm

- Nå har jeg knust skjermen på mobilen min. Jeg hadde på meg joggebukse og skulle gå opp en steintrapp, og da falt den ut av lomma. Da knuste skjermen, og pappa tror det skjedde fordi jeg ikke hadde beskyttelse foran, sier Herman.

- Har du lært noe av disse uhellene?

- Jeg har lært at det er lurt å bruke deksel med beskyttelse foran. Og så har jeg lært at mobiler tåler veldig lite, sier tiåringen.

Herman var uheldig å knuse mobilen. - Neste gang skal jeg ha beskyttelse på skjermen, sier han

Klassiske tabber

OneCalls markedskoordinator, Elise Thoresen, medgir at sommeren er en ekstra utfordrende tid å passe på mobilen. Mye reising og unger som er høyt og lavt, ofte med klær uten skikkelige lommer, øker risikoen for knuste skjermer, telefoner som er sporløst forsvunnet eller mistet i vannet.

- Hvilke er de mest vanlige mobiltabbene, og hva kan vi gjøre hvis uhellet er ute?

1. Druknet mobil

Har barna en vanntett mobil vil ikke dette være like problematisk. Men dessverre tåler ikke alle mobiltelefoner vann like godt, særlig ikke saltvann, sier Thoresen. Hun har likevel noen tips i ermet som muligens kan redde telefonen:

  • Skru av mobilen
  • Hvis det er mulig, ta ut batteriet med en gang. Det samme gjelder SIM-kort og eventuelt minnekort.
  • La telefonen tørke helt. Legg den for eksempel  i en bolle med ris - det har veldig god evne til å suge opp fuktighet.
  • Eventuelt kan du også legge telefonen i en stekeovn på lav temperatur, maks 50 grader.
  • En siste mulighet for å tørke mobilen, er å kombinere de to siste tipsene - legg mobilen i en bolle med ris, som settes inn i stekeovn på 50 grader.

Les også: I disse landene kan du surfe trygt

Det er fort gjort at telefonen havner på dypt vann. Visste du at en bolle med ris kan være redningen?

2. Mistet eller stjålet mobil

- Ikke la mobilen ligge synlig når du ikke er i nærheten. Er du for eksempel på stranda og skal bade, kan det være smart å pakke inn verdisaker i en bleie. Den er det ikke så mange som rører, humrer Thoresen.

Hun anbefaler alltid å ha på lyden når du er på farten, så sant omstendighetene tillater det, slik at du enkelt kan ringe din egen telefon eller slå på alarmen via Finn min iPhone eller lignende tjenester.

Men hvis uhellet først er ute:

  • Anmeld tyveri om mobilen er stjålet
  • Sperr SIM-kort
  • Bestill et nytt SIM-kort. Er du OneCall-kunde, kan du enkelt sperre SIM-kort og bestille nytt hos vår kundeservice.
  • Har du forsikring, og oppfyller kravene til erstatningsoppgjør, får du videre hjelp va forsikringsselskapet.

3. Knust skjerm

- Det kan være lurt å investere i et deksel og et beskyttende glass til barnas mobil. Det finner du blant annet i nettbutikken til OneCall. Det er fort gjort at mobilen faller ut av lommen eller hendene i farten, sier Thoresen. Ekstra smarttelefonforsikring er absolutt en fordel om du likevel skulle være uheldig. 

4. Overopphetet mobil

Ikke glem mobilen i solsteken, det kan være skadelig for telefonen. Den kan fort bli overopphetet og vil skru seg av. Noen mobiltelefoner sier ifra når de blir for varme, men legg den helst i skyggen før det kommer så langt.

5. Unngå utrivelig overraskelser på fakturaen

- Skal du reise et sted hvor det er begrenset med WiFi, bør du sjekke at barna har tilstrekkelig med mobildata. Det er fort gjort å bruke mer enn planlagt om man er vant med å være på hjemmenettet. Har familien FamiliePakka fra OneCall, skal det mye til or å få noen utrivelige overraskelser. Det er nemlig full surfestopp når barna har brukt som sin datamengde, sier Thoresen.

TIPS! Er planen å reise på cruise eller ta båt, er det verdt å sjekke satellitt-prisene. Er du på på båt og skal bruke mobilen, vil den sannsynligvis ikke koble seg til mobilmastene på land, men på satellitt. Da vil prisene være mye høyere enn du er vant med.

- Og husk at det ikke er noen skam å ta en mobilpause når ferien endelig er her. La den ligge inne mens dere er ute sammen. Det har nok både foreldre og barn godt av. Husk å gå foran som et godt eksempel, og kos dere i sommer!

Les flere artikler her

Chat med oss!

Uno hjelper deg!

Få svar med én gang

Åpent

Kundeservice chat

Mandag til fredag: 08:00 - 18:00
Lørdag: 10:00 - 15:30
Søndag: Stengt

Åpningstider helligdager mai/juni 2020:
17. mai, 21. mai, 31. mai: Stengt
1. juni: 10:00 - 16:00

Stengt

Hei der!

Vurderer du å bli kunde, eller lurer på noe angående våre mobilabonnementer?

Da kan du ta en prat med oss her, så hjelper vi deg gjerne! :)