Knust skjerm, frastjålet mobil, eller mistet mobilen i vann? Slik kan du unngå de vanligste mobiltabbene - og dette bør du gjøre hvis uhellet er ute.
Både voksne og barn kan oppleve mobiluhell, og det er kanskje enda mer typisk at det skjer om sommeren. Med mye reising, eller med barn som er høyt og lavt, øker nok risikoen for knuste skjermer, at man mister mobilen, eller at ikke-vanntette mobiltelefoner havner i sjøen.
Her er de vanligste mobiltabbene, og hvordan du kan gå frem om uhellet er ute.
1. Druknet mobil
Har man en vanntett mobil vil ikke dette være like problematisk. Men dessverre tåler ikke alle mobiltelefoner vann like godt, særlig ikke saltvann. Det finnes likevel noen tips som muligens kan redde telefonen:
- Skru av mobilen
- Hvis det er mulig, ta ut batteriet med en gang. Det samme gjelder SIM-kort og eventuelt minnekort.
- La telefonen tørke helt. Legg den for eksempel i en bolle med ris - det har veldig god evne til å suge opp fuktighet.
- Eventuelt kan du også legge telefonen i en stekeovn på lav temperatur, maks 50 grader.
- En siste mulighet for å tørke mobilen, er å kombinere de to siste tipsene - legg mobilen i en bolle med ris, som settes inn i stekeovn på 50 grader.
2. Mistet eller frastjålet mobil
- Ikke la mobilen ligge synlig når du ikke er i nærheten. Er du for eksempel på stranda og skal bade, kan det være smart å pakke inn verdisaker. Husk også å skru på lyden når du er på farten, så sant omstendighetene tillater det, slik at du enkelt kan ringe din egen telefon eller slå på alarmen via Finn min iPhone eller lignende tjenester.
Men hvis uhellet først er ute:
- Anmeld tyveri om mobilen er stjålet
- Sperr SIM-kort
- Bestill et nytt SIM-kort. Er du OneCall-kunde, kan du enkelt sperre SIM-kort og bestille nytt hos vår kundeservice.
- Har du forsikring, og oppfyller kravene til erstatningsoppgjør, får du videre hjelp av forsikringsselskapet.
3. Knust skjerm?
Svært mange har opplevd å knuse mobilskjermen sin. Det er fort gjort at mobilen faller ut av lommen eller hendene i farten. Og om uhellet er ute, er det dessverre ikke stort å gjøre enn å sende mobilen på reparasjon. Det er derfor smart å være føre var når det kommer til mobilskjermen din.
Det kan være lurt å investere i et deksel og et beskyttende glass til mobilen. Det finner du blant annet i nettbutikken til OneCall.
Tips! Smarttelefonforsikring er absolutt en fordel om du skulle være uheldig.
4. Overopphetet mobil
Ikke glem mobilen i solsteken, det kan være skadelig for telefonen. Dessuten vil batteritiden på mobilen reduseres betraktelig om den blir for varm. Mange mobiler vil si i fra om de blir for varme og eventuelt skru seg av, men legg den helst i skyggen før det kommer så langt.
5. Unngå faktura-overraskelser
Sist, men ikke minst: Ikke gå på en faktura-smell. Skal du reise et sted hvor det er begrenset med WiFi, bør du sjekke at familien har tilstrekkelig med mobildata. Det er fort gjort å bruke mer enn planlagt om man er vant med å være på hjemmenettet.
Husk at det er enkelt å kjøpe ekstra datapakker ved behov. Velg mellom 1, 3, 5, eller 10 GB fra 79,- til 299,-. Og husk at vi harTaMedData, som betyr at det du ikke bruker opp den inneværende måneden, blir med over til neste måned.
Har familien FamiliePakka fra OneCall, skal det mye til for å få noen utrivelige overraskelser. Det er nemlig full surfestopp når barna har brukt som sin datamengde, sier Thoresen.
- Og husk at det ikke er noen skam i å ta en liten mobilpause når ferien endelig er her. La den ligge inne i skyggen, mens dere nyter dagene ute med venner og familie. God sommer!