Virus på telefonen! Skadelig Android-app sprer seg i rekordfart i Norge.

Mange nordmenn har den siste tiden mottatt SMS om at en pakke er på vei. Innholdet i SMS’en er gjerne på engelsk og inneholder en lenke. Ikke trykk!

Mange nordmenn har den siste tiden mottatt SMS om at en pakke er på vei. Innholdet i SMS’en er gjerne på engelsk og inneholder en lenke. Ikke trykk! Sjansen er stor for at denne leder til en nettside hvor du kan laste ned en skadelig app som ligger utenfor de offisielle app-butikkene Google Play og AppStore. Appen retter seg i hovedsak mot Android-telefoner.

Under koronapandemien er det flere og flere som har bestilt varer via nettet, og leverandørene gjør det mulig for deg å følge med på status og forsendelse på pakkene via SMS. Dette benytter svindlerne seg av.

Eksempel på svindel-SMS

Den skadelige appen, kjent som flubot, sprer seg fort i Norge. Hvis du skulle være så uheldig å ha installert denne på din telefon kan den laste ned lagret innhold, forsøke å lure deg til å oppgi bankdetaljer og i tillegg sende SMS med tilsvarende innhold videre i store volum. Vi har observert tilfeller der det er sendt ut mer enn 5000 SMS fra ett nummer.

I begynnelsen utga meldingene seg for å være fra DHL, men vi ser nå at dette har spredd seg til å gjelde større firma som IKEA og mindre kjente utenlandske merkevarer. Alle meldingene har engelsk innhold rundt samme tema om at en pakke på vei.

Hva kan du gjøre?

Har du mottatt en melding som gjør deg skeptisk og som du mistenker er svindel, ta kontakt med OneCall-kundeservice. På den måten kan vi vurdere de tipsene vi mottar og legge inn begrensende filter i våre systemer. Dette vil nok ikke stanse alle slike SMS-utsendelser, og er du allerede blitt lurt, så ta kontakt med oss. Da kan vi veilede deg videre i hva du skal gjøre.

Hva om jeg har klikket på lenken?

Har du vært uheldig og klikket på lenken, slik at en skadelig app er lastet ned til mobilen din, anbefaler vi deg å:

  1. Bytte passord på sider du har vært innom, og sperr bankkort du har brukt etter at du fikk Flubot på mobilen.
  2. Tilbakestille mobilen til fabrikkinnstillingene, eller til en sikkerhetskopi som ble tatt før mobilen ble infisert med Flubot.

Eksempel på svindel-SMS

Noen eksempler på tekst:

  • DHL Express 6345574045 from SENDBIKE.COM estimated 28/04. Manage delivery: hxxp://xn--42-slcezd2c0e[.]xn--p1ai/dhl/?q9us77cre0f2

  • We’re nearly there. Click on the up-to-the-minute tracking link for your IKEA delivery
    https://shyne.xyz/dhl/?38x05yknzht10

  • Your The Storage Place order 269128 is going to be delivered by DX Today hxxps://www.cinnas[.]at/dhl/?8z9210isqkpy10

  • We have difficulties delivering your package no. GB09750044 due to unpaid shipping freight: hxxp://dsftz[.]com/dhl/?ghish35b10cvx

  • Hi. We have (1) package pending on your name. Schedule delivery now: hxxps://www.telinhamosquiteiro[.]com[.]br/dhl/?6xx103c18j0fy

  • Your parcel from Flowers Delivery is due today by 3:00pm. Not going to be in? Track it at hxxp://msite[.]xyz/dhl/?uxx6inc7g1010r 

Chat med oss!

Uno hjelper deg!

Få svar med én gang

Åpent

Kundeservice chat

Mandag til fredag: 08:00 - 18:00
Lørdag: 10:00 - 15:30
Søndag: Stengt

Stengt

Hei der!

Vurderer du å bli kunde, eller lurer på noe angående våre mobilabonnementer?

Da kan du ta en prat med oss her, så hjelper vi deg gjerne! :)