Obs! Denne SMS-svindelen sprer seg i rekordfart

Mange nordmenn har den siste tiden mottatt en mistenkelig SMS om at en pakke er på vei, eller at en video eller bilde av deg er lagt ut på nett. SMS’en inneholder en lenke du oppfordres til å klikke på. Ikke trykk!

Sjansen er stor for at SMSen leder til en nettside hvor du kan laste ned en skadelig app som ligger utenfor de offisielle app-butikkene Google Play og AppStore. Appen retter seg i hovedsak mot Android-telefoner.

Gjennom disse meldingene vil svindlere forsøke å lure til seg personlig informasjon som bankdetaljer, personnummer osv.

Den skadelige appen, kjent som Flubot Malware, sprer seg fort i Norge. Meldingene kan ha ulike tilnærminger. De kan fortelle deg at du har mottatt en pakke, en talemelding, eller at det er lagt ut et bilde eller video av deg på internett, og du oppfordres til å klikke på en link. Vi fraråder deg å trykke.

Har du allerede klikket på linken? Les lenger ned for tips til hva du kan gjøre.

Tidligere har innholdet i SMSene hovedsakelig vært på engelsk, men siden viruset startet opp igjen i november 2021, er det observert flere tilfeller hvor innholdet også er skrevet på norsk.

Hva er Flubot Malware?

Flubot Malware er en app som lastes ned og installeres i det skjulte på telefonen din. Den kan fortsette å spre seg gjennom å sende tusenvis av SMS videre fra din telefon. Dersom du er uheldig å installerer programvaren på mobilen, kan den også kopiere brukernavn og passord fra andre apper og nettsteder du besøker.

I verste fall kan viruset føre til at du må slette telefonens innhold og resette til fabrikkinnstillinger. I tillegg til å bytte passord på nettsteder og apper du bruker ofte.

Eksempel på svindel-SMS

Har du allerede klikket på linken?

Dersom du kun har klikket på linken, er du ikke infisert, det er kun når du har lastet ned og installert appen at du må ta grep. I det tilfellet anbefaler vi deg å gjøre følgende:

  • Tilbakestill mobilen til fabrikkinnstillinger, eller til en sikkerhetskopi som ble tatt før mobilen ble infisert med viruset. Er du usikker på hvordan du gjør dette, kan du følge guider på nett, for eksempel denne Android hjelpen.
  • Bytt passord på alle nettsteder og apper du bruker
  • Sperr bankkort du har brukt etter du ble infisert av Flubot

Hvis du er usikker på om du har lastet ned appen, kan du sjekke SMS forbruket ditt gjennom MIne Sider for å sjekke om forbruket er unormalt. Om programvaren har sendt viruset videre gjennom SMS fra ditt nummer, kan det dukke opp her.

Mottatt en SMS du er usikker på?

Har du mottatt en melding som gjør deg skeptisk og som du mistenker er svindel, ta kontakt med OneCall-kundeservice. På den måten kan vi vurdere de tipsene vi mottar og legge inn begrensende filter i våre systemer. Dette vil nok ikke stanse alle slike SMS-utsendelser, og er du allerede blitt lurt, så ta kontakt med oss. Da kan vi veilede deg videre i hva du skal gjøre.

Les også: Dette er tegnene på telefonsvindel

Våre mobiltips samlet på ett sted

Flere mobiltips

Kundeservice-chat UNO-chat