2G-nettet slukkes i 2025

Samfunnet stiller stadig høyere krav til et sterkt, pålitelig og raskt mobilnett. For å gjøre oss klar til fremtidige behov skrus 2G-nettet av i 2025. Har du 4G eller 5G på mobilen din i dag vil du neppe merke noe særlig til dette, men det er fremdeles  dingser i de tusen hjem som kun støtter 2G, og de må byttes ut i god tid før slukkingen i 2025.

Hvorfor slukkes 2G-nettet

All teknologi eldes og må etter hvert erstattes med ny og mer moderne teknologi. Nedstengningen av 2G-nettet er en del av den pågående moderniseringen av mobilnettet der 2G-frekvensene blir erstattet av 4G og 5G.

Slukkingen gir plass til mer effektive nettverk

Mobilnettet er en begrenset ressurs, og for å kunne tilby nye tjenester over 4G og 5G, trenger vi mer plass i nettet. Plassen som i dag brukes til 2G frigjøres, og kan dermed brukes til 4G og 5G.

4G- og 5G-nettet har bedre dekning, kapasitet og effektivitet enn 2G-nettet, noe som gjør dem bedre egnet til å håndtere stadig flere tilkoblede enheter. De moderne nettverkene er også sikrere og mer robuste.

Hva betyr slukkingen for meg?

Hvis du allerede har en moderne mobiltelefon og utstyr som støtter 4G og/eller 5G og 4G tale, merker du ikke noe særlig til dette. Telias 5G-nett er tilgjengelig for 9 av 10 nordmenn, og 4G-nettet er godt tilgjengelig i hele landet.

Bruker du derimot utstyr som er avhengig av 2G-nettet, må du bytte ut utstyret før 2G-nettet slukkes.

Eksempler på enheter som berøres:

  • Eldre mobiler
  • Trygghetsalarmer
  • Routere
  • Alarmer
  • Kortterminaler

Etter slukkingen i 2025 vil ikke enheter som kun kommuniserer via 2G-nettet fungere.

Usikker på om du har 2G-dingser?


De aller fleste mobiltelefoner i salg nå støtter både 4G og 5G, samt 4G Tale, som gjør at du kan ringe over 4G-nettet. Under ser du en forklaring på hvordan du kan sjekke om din mobil støtter 4G Tale.

iPhone:

  • Innstillinger -> Mobilnett -> Mobildatavalg -> Aktiver LTE.
  • For 4G Tale vil du ha valget "Tale og data", som må velges for at du skal kunne ringe med 4G. Har du ikke dette valget, støttes ikke 4G Tale.

Samsung:

  • Innstillinger -> Tilkoblinger -> Mobilnett -> Skru på 4G-anrop
  • Dersom du ikke finner 4G-anrop, støttes ikke 4G Tale.

Øvrige: Sjekk brukerveiledningen for den aktuelle mobilen (den finner du som regel ved søk på internett).

Har du en god, gammel telefon som man kun kan ringe med, og ikke særlig mer – så kan det være en sjanse for at den ikke har annet enn 2G-støtte. Skulle du være i tvil om du har en gammel mobil eller noe annet utstyr i bruk som kun støtter 2G, kan du ta kontakt med oss, så hjelper vi deg.

Se utvalget i nettbutikken vår, hvis du er på jakt etter en ny mobiltelefon.

Vi kommer selvsagt også til å varsle alle kunder som bruker 2G-nettet i god tid før det skjer noe.

Les mer om slukkingen av 2G-nettet hos NKOM (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet)

Kundeservice-chat UNO-chat