Gi bort noe brukt til jul? – Helt perfekt!

Med et økende fokus på miljøvennlige løsninger er det flere og flere som får øynene opp for å tenke alternativt – også når det kommer til julegaver. Kan brukte julegaver være årets beste idé?

Brukte gaver er i vinden som aldri før og stadig flere kaster seg på trenden. I en fersk undersøkelse gjennomført av Opinion for FINN Torget sier 6 av 10 nordmenn at de er nøytrale eller positive til å gi bort en brukt gave. Hele 8 av 10 nordmenn sier dessuten at de er nøytrale eller positive til å få en brukt gave.

I samme undersøkelse kommer det frem at halvparten av alle norske barnefamilier ønsker seg noe brukt til jul. Trenden er oppadgående fra året før, og det er særlig ungdom, småbarnsfamilier og de som er i etableringsfasen som uttrykker størst positivitet til å gi bort eller få noe brukt.

Se utvalget av våre NestenNy-mobiler her.

Men hva tenker helt vanlige folk – en fredags formiddag i førjulstiden? Er det egentlig innafor? Vi spurte studenter, voksne og pensjonister om hva de tenker om å gi – eller få – noe brukt til jul: 

Ann Slettemoen (24) og Lotte Sejersted (28) – studenter. 

 Studentene kjøper gjerne brukt

Verken Ann Slettemoen (25) eller Lotte Sejersted (28) hadde blitt skuffet over å få noe brukt til jul. Foto: Fartein Rudjord.

Hva tenker dere om å gi eller få brukte gaver til jul?

–  Jeg hadde ikke brydd meg om jeg hadde fått en brukt julegave, så lenge det jeg får er pent brukt, sier Ann Slettemoen.

– Jeg synes det er helt topp og i år har jeg ønsket meg en brukt Moccamaster av søstrene mine. Det finnes masse der ute som knapt er brukt, det er klart man kan gi det i gave i stedet for å hele tiden kjøpe noe nytt, sier Lotte Sejersted. 

Tror dere at det er noen fordommer mot å gi bort brukte gaver?

– Det er nok noen som fortsatt har fordommer mot det, og noen har helt sikkert forventninger om at man skal få noe nytt, sier Slettemoen.

– Jeg føler at jeg må si fra at jeg synes det er ok å få noe brukt. Pappa, for eksempel, ville nok ikke ha tenkt på at han kunne gi meg noe brukt engang og kjøpt noe nytt av gammel vane, sier Sejersted.

Hva tenker dere om å gi bort eller å få en brukt mobil?

Det er helt i orden! sier jentene i kor, og legger til at det er viktigere at mobilen er i god stand enn at den er flunkende ny.

– Det å vite at mobilen er i god stand er veldig viktig. Derfor er det godt å ha en kvalitetssjekk slik at man vet hva man kjøper, sier Slettemoen. 

– Jeg kjøper gjerne en NestenNy-mobil neste gang jeg skal kjøpe ny telefon. Hvorfor ikke, tenker jeg? Det er jo like bra, sier Sejersted med et smil.

LES MER: Kundenes dom over NestenNy-mobilene.

Erik Oxaal (63) – i full jobb.

Erik Oxaal (63) kjøper sjelden julegaver, men ser ikke noe problem med å gi bort en brukt gave fremfor en ny. Foto: Fartein Rudjord.

Hva tenker du om å gi eller få brukte gaver til jul?

– Jeg synes det er greit å gi bort brukte gaver så lenge de er i god stand, og tenker at ting som ikke bærer preg av slitasje fint kan gis bort. Jeg hadde blitt glad for en brukt gave så lenge jeg hadde hatt nytte av den og den er gitt med beste mening.

Hva tenker du om å gi bort eller å få en brukt mobil?

– Når det kommer til for eksempel en mobil tror jeg det handler mest om opplevelsen av å pakke ut gaven, ikke nødvendigvis om mobilen er flunkende ny eller litt brukt. Så det tenker jeg er helt greit så lenge den kommer i en eske og oppleves som ny. 

Visste du at NestenNy-mobilene legges i vår egen eske med ny lader og nye øreplugger?

Niels Fredrik Hohle (26), Jacob Hessen (24) og Victor Ihler (27) – studenter. 

De tre studiekompisene Jacob Hessen (24), Niels Fredrik Hohle (26) og Victor Ihler (27) er alle positive til å både få og gi bort brukte gaver til jul. Foto: Fartein Rudjord.

Hva tenker dere om å gi eller få brukte gaver til jul?

– Det avhenger litt av gaven, men i utgangspunktet synes jeg det er greit å gi bort noe brukt. Det er veldig i vinden å redusere forbruket vårt og sånn sett er det et godt tiltak, sier studenten Victor Ihler.

– Jeg tror dette er en trend som kommer til å bli mer og mer akseptert i årene som kommer. Selv hadde jeg nok syntes det var lettere å få en brukt gave enn å gi bort, skyter Niels Fredrik Hohle inn og fortsetter:

–  Jeg tror nok også det er en forskjell på hva man gir bort. Jeg tror for eksempel at en mobil er lettere å gi bort enn brukte klær. 

Jacob Hessen er enig med studiekameratene sine:

 – Jeg tenker det er ganske fint å gi bort noe brukt, vi har jo altfor høyt forbruk og det er mye jeg mener man kan gi bort, i stedet for å kaste. 

LES MER: Derfor lanserer vi NestenNy.

Kjellaug Shandiz (68) – delvis pensjonert. 

Kjellaug Shandiz (68) mener det er innafor å gi bort noe brukt, men at det er viktig å bruke tid på å finne de riktige gavene. Foto: Fartein Rudjord.

Hva tenker du om å gi eller få brukte gaver til jul?

– Det er absolutt aktuelt å gi bort noe brukt til jul, men man må bruke litt tid på å finne de riktige gavene. Jeg har nok gitt bort noe brukt opp gjennom årene selv, sier hun og smiler lurt. 

Hva tenker du om å gi bort en brukt mobil?

– Når jeg ser hele sjekklisten for NestenNy-mobilene synes jeg det høres veldig bra ut. Er det noe det er overflod av er det jo elektronikk og en mobil er jo en dyr gave, så hvorfor ikke? 

LES MER: Derfor er det smart – og helt trygt - å kjøpe en NestenNy mobil-telefon

Andreas Diesen (19) – student.

Andreas Diesen (19) synes brukte gaver er bra for både miljøet og for lommeboken. Foto: Fartein Rudjord.

Hva tenker du om å gi eller få brukte gaver til jul?

– Jeg synes det er bra å gi bort brukte gaver – både for lommeboken og for miljøet. Jeg hadde satt like mye pris på en brukt gave som en ny og kunne fint ha gitt bort noe brukt selv. 

– Jeg tror nok at det fortsatt er nytt for noen å skulle gi bort noe brukt, men samtidig så har det jo blitt litt trendy. Mange fokuserer mer på miljøet nå og jeg tror flere tenker mer bærekraftig. Jeg tror folk er positive til å gi bort noe brukt. 

Er det noe du tenker er mer ok å gi bort eller å få enn andre ting?

– Klær er det første jeg kommer på. Jeg synes også det er et godt alternativ å gi bort en brukt mobil. Så lenge mobilen er gjennomgått for feil, den er kvalitetssjekket og batterikapasiteten er god, hadde jeg blitt like glad for en brukt mobil som en ny. 

Nina Bal (22) – student.

Nina Bal (22) gir ofte bort brukte gaver. Foto: Fartein Rudjord.

Hva tenker du om å gi eller få brukte gaver til jul?

– Jeg har ikke noe imot å få en brukt gave til jul og jeg gir veldig ofte bort brukte gaver selv, for eksempel hvis jeg har fått noe som ikke er helt min smak, sier Bal og ler.

– Jeg jobber ikke så mye ved siden av studiene og jeg tenker at man ofte har mer enn man tror, så jeg sjekker alltid hva jeg har hjemme før jeg går i butikken. 

Hva tenker du om å gi bort en brukt mobil?

– Jeg tenker at det er helt perfekt! Det er jo samme produktet, og så lenge det er en sjekkliste før mobilen selges hadde jeg følt meg trygg på å skulle gi det i gave.  

Kunne du tenkt deg å kjøpe en NestenNy mobil – til deg selv eller i julegave? 

Sjekk utvalget av NestenNy-mobiler her – og husk å bestille innen 16. desember for å være sikker på at den kommer frem i tide. 

Les flere artikler

Chat med oss!

Uno hjelper deg!

Få svar med én gang

Åpent

Kundeservice chat

Mandag til fredag: 08:00 - 18:00
Lørdag: 10:00 - 15:30
Søndag: Stengt

Åpent

Chat med et menneske

Hei der!

Vurderer du å bli kunde, eller lurer på noe angående våre mobilabonnementer?

Da kan du ta en prat med oss her, så hjelper vi deg gjerne! :)